Bryan Vidamour – Evanđelje po Ivanu (četrnaesto poglavlje)

15. svibnja 2017. | Piše: Više

Evanđelje po Ivanu četrnaesto poglavlje

U našoj prošloj studiji, naznačili smo da je naš Gospodin bio svjestan toga, da je njegov trenutak došao. Da će ovaj neizbježan posjet Jeruzalemu biti posljednji u njegovom kratkom ljudskom životu od 32 godine. Taj trenutak će doći, kada će položiti svoj život na križu za grijeh čovječanstva. Ovo je bilo poput granate za njegove učenike. Prvi put kada su otkrili da je njegov izdajnik među njima (Juda Iskariotski) i drugi kada je Gospodin to učinio tako jasnim, da oni uopće neće biti sposobni spriječiti događaje koji će se razvijati. Učinio je to jasnim Petru, da ne samo da on neće moći položiti svoj život da spasi svog Gospodara, nego da će ga zanijekati, odreći ga se tri puta u jako kratkom vremenskom intervalu.

Sada dolazimo do 14. Poglavlja sa njegovom pozadinom. Juda Iskariotski je sada napustio družinu i na putu je prema tajnom sastanku sa religioznim vođama sa ciljem da izda Isusa i da za to bude plaćen. Od trenutka Judinog odlaska, Gospodin započinje pripremati ostale učenike za skorašnju i slavnu budućnost.

Suradnja Boga Oca i Boga Sina

U ovom odjeljku (stihovi od 1-11) Isus donosi jedno rasterećenje i mir njihovim uznemirenim srcima. Na isti način na koji su vjerovali u Boga, trebali su održavati vjeru u Njega. Kao što je bila istina da će ih on uskoro napustiti, također je bila istina da će on i dalje biti aktivan za njih i na njihovoj strani. On se vraća Ocu sa ciljem da pripremi mjesto za njih i također da će ga i oni vidjeti ponovno u trenutku kada se pojavi u slavi, da ih uzme da budu sa njim. (Kakva veličanstvena i slavna misao!- Kakva ohrabrujuća i poticajna nada!).

Nadalje, on ih podsjeća da oni već znaju kamo on ide i putem kojim ide.

Sada je očito da je zbunio svoje učenike i ostavio ih zamišljenim. Da li je bilo moguće da su oni mogli znati nešto čega se nisu mogli sjetiti da znaju? Toma je bio jedini među njima koji je bio voljan da prizna svoju neupućenost i neznanje. Uputio je Isusu rečenicu govoreći da oni ne znaju kamo on ide i kako onda oni mogu poznavati put.

Kada smo mi dovoljno hrabri da ponizno priznamo da mi ne razumijemo njegove riječi, dobivamo razjašnjene odgovore. Toma je dobio nagradu za svoj iskren pristup.

‘Ja sam put, istina i život i nijedan čovjek ne može doći k Ocu osim po (kroz) meni’ (stih 6).

To je bilo kao da Gospodin govori, ”Zar niste svjesni ceste (puta) na kojoj jeste (stojite)?

Zadnje tri godine bili ste u društvu:
– Istinitog i živog PUTA
– Živog puta ISTINE
– Istinitog puta ŽIVOTA

Krajnji završetak tog puta je kuća mog Oca. Nitko ne može doći k Njemu osim po meni. Nada- lje, AKO si upoznao mene, tada si također upoznao i Oca. Od sada ga poznaješ i vidio si ga.”

 Ponovno su učenici zbunjeni. Ovog puta su imenovali Filipa da bude njihov glasnogovornik. On govori u ime svih njih kada pita, ‘Gospodine pokaži nam Oca i bit će nam dovoljno’.

Sada je red na Filipu da dobije odgovor otkrivenja. Gospodin je objasnio da su vidjeli Oca. Vidjeli su Oca u Sinu. Svjedočili su čudotvornoj, nesalomljivoj suradnji između Oca i Sina. Krist u Ocu, Otac u Kristu. Ništa što je god Isus rekao ili učinio nije bilo od ili iz Njega. Otac mu je davao riječi da ih kaže, Otac je radio djela koja je činio. Tu su bila dva svjedoka. Bio je to sami život Oca u Sinu i bila su to djela koja su gledali da ih je činio.

Postoji mnogo ključnih istina za naučiti iz ovog odjeljka. Detaljno istražiti i analizirati sve je domet koji je iznad naše aktualne ili trenutne studije. U svakom slučaju jedna stvar je jako predivna da je ne bi naglasili. Bog Otac i Bog Sin su bili u apsolutnom slaganju u radu na Vječnom planu spasenja čovječanstva. U dubokom jedinstvu ove svrhe, ništa nije bilo rečeno niti učinjeno bez jasnog razumijevanja i suradnje između jednog i drugog. Otac je volio Sina. Sin je volio Oca. Zajedno su donijeli osobno otkrivenje i jednog i drugog. Vidjeti Sina BILO je vidjeti Oca. Vidjeti Oca, BILO je vidjeti Sina. OVO JE PUT, ISTINA I ŽIVOT. Otac je dekretom ili nalogom rekao da je jedini pristup k Njemu i Njegovom nebu, osobni odnos sa Isusom Kristom, Njegovom Jedinorođenom Sinu.

Suradnja IZMEĐU Boga Oca, Boga Sina i Boga Duha Svetog

Ovo cijelo čudesno naučavanje našeg blagoslovljenog Gospodina donosi nam dojam strahopoštovanja, a slavljenje nam i dalje donosi u pamet možda i najvažnije pitanje koje možemo postaviti. A to je pitanje jednostavno ovo- Sada kada sam shvatio da sam grješnik za kojeg je Isus umro, sada kada sam se pokajao od mog grijeha i bio oprošten i opran čist krvlju Njegove žrtve za mene, kako sada mogu nastaviti živjeti u novom odnosu sa mojim Gospodinom i Spasiteljem i biti dovoljno blizu da zadovoljim mog Nebeskog Oca? I to je upravo ono što ja želim i siguran sam da vi želite isto. Na sreću mi imamo odgovor. Dolazi sa usana našega Gospodara. Cijelo Božansko Trojstvo je rekli bi, regrutirano i predano da nam pomogne pobjedonosno živjeti naš novi život. Mi trebamo Božansku pomoć da istinski shvatimo i uhvatimo ovu značajnu istinu.

Dovedeni smo u suradnju, partnerstvo sa Svetim Trojstvom. Tu očevu želju da On proslavi Svoga Sina u nama, On za to čini slijedeće:

  1. Tako što čini svoja djela u nama, kao što je činio i u ljudskom Isusovom tijelu. Doista predivnu suradnju, dok On, Božanski lončar nas oblikuje da budemo posude časti. Posude spremne da proslave Gospodina Isusa (stih 12).
  2. Tako što nas uči kako da molimo djelotvorne molitve pravednika. Molitve koje donose zaprepašćujuće odgovore. Ove molitve su upućene Ocu kroz Sina. Ni jedna druga formula molitve nije potrebna. Molitve upućene bilo kom drugom, izuzev Sinu, su bezuspješne i beskorisne. Kako ovo može biti? Pa zbog toga jer je Isus tako rekao. ‘Što god zamolite u moje ime, ja ću to učiniti’ (stih 13).

‘Ako zamolite bilo što u moje ime, ja ću to učiniti'(stih 14).

U dva kratka stiha Gospodin ponavlja instrukcije. Molitva postaje dio našeg novog partnerstva, suradnje. Suradnje sa Ocem kojem se molimo i sa Sinom u čije ime mi donosimo naše zamolbe. To čini molitvu veoma posebnim vremenom zajedništva sa Božanstvom.

  1. Što predstavlja Duha Svetoga našim životima. Razvoj našeg Vječnog života je jako dragocjen da bi ostao isključivo na našu odgovornost i našu sposobnost! Duh Sveti je nazvan Duhom Istine (Isus je, sjetite se, Istina) i naslovljen kao ovlašteni Tješitelj i pomoćnik, koji je bio dan od Oca i koji je po ili kroz Sina, bio dan kao ostavština ili nasljedstvo vjerniku. Njegov je zadatak da prebiva sa nama zauvijek. Uzmite ovo i stavite ovo u sebe. Njegovo poslanje je da stanuje u nama ne samo u ovom životu, nego kroz čitavu Vječnost. Kroz njega (Duha Svetog), Otac i Sin manifestiraju sebe u nama (stih 23). Tješitelj poslan od Oca kroz Sina će promijeniti (transformirati) našu cijelu osobu. On će nas podučiti sve stvari. On će nas sjetiti svega što treba.

Sjetim se riječi prve dvije strofe jedne kršćanske pjesme, ‘Kako predivna promjena u mom je životu izrađena, od kad Isus je došao u moje srce’. I čak iako i dok pišem, kroz dah usta izlazi mi HALLELUJAH!

Neka mi svi budemo ohrabreni i potaknuti da Ga budemo svjesni u nama i da surađujemo s Njim, Duhom Svetim. On će tražiti i djelovati u nama da ojača i produbi našu suradnju, Partnerstvo sa Trojstvom i vodit će nas na put koji će donijeti zadovoljstvo i odobrenje našeg Nebeskog Oca. Božji putovi nisu naši putovi. Njegove misli nisu naše misli. Duh Sveti će nas učiti i voditi i donijeti će u nas Kristove misli. Mi ćemo činiti dobro, ako zapamtimo da je Duh Sveti OSOBA. Neka ga mi nikada ne ožalostimo i ne gasimo. Mi mu uvijek moramo davati poštovanje, poslušnost i obožavanje. On je također, napustio Slavu da bi mogao biti sa Crkvom nanovo rođenih, zaručnicom Kristovom i on će se jedino onda vratiti, kada ona (crkva) bude pozvana na gozbu vjenčanja sa Ženikom (Isusom) u Nebu.

Koje predivno Spasenje nam je svima ponuđeno kroz suradnju Boga Oca, Boga Sina i Boga Duha Svetoga.

I onda nije ni čudo da je Isus podsjetio svoje učenike, ‘Neka se ne brine i neka se ne straši vaše srce. Mir vam svoj ostavljam, svoj mir vam dajem’.

Molitva:  Gospodine Isuse, ja te molim da ja uistinu budem učenik modeliran od Duha Svetoga, da bi bio snažni svjedok mojoj obitelji, prijateljima i ljudima. Amen!

Kategorije: Evanđelje po Ivanu (Studija)